Ботулізм

Ботулізм Ботулізм (іхтіїзм, аллантіїзм; англ. botulism, allantiasis, sausage-poisoning; франц. botulisme, allantiasis; нім. Botulismus Wurst-Vergiftung, Fleischvergtftung, з лат. botulus — ковбаса) — гостре інфекційне захворювання із групи сапрозоонозів з фекально-оральним механізмом передачі, розвивається у результаті вживання харчових продуктів, в яких відбулося накопичення токсину збудника, що блокує передачу нервових імпульсів.

ЕТІОЛОГІЯ

  • збудник ботулізму Clostridium botulinum;
  • грампозитивна паличка;
  • анаероб; Ботулізм
  • рухлива за рахунок джгутиків;
  • утворює спори;
  • продукує екзотоксин;
  • вісім сероварів — А, В, С1, С2, D, Е, F и G;
  • в Україні поширені переважно А, В, Е;
  • культивується на твердих і рідких поживних середовищах в анаеробних умовах;
  • оптимум росту – t +30°C, рН 7,3-7,6, але деякі збудники (тип Е) можуть размножуватися в умовах холодильника при t +3°C;
  • при кип’ятінні гибнуть протягом 10-15 хв;
  • концентрація солі більш 15% і цукру більш 50% гальмують розмноження.
  • вегетативна форма за несприятливих умов утворює спору;
  • має вигляд тенісної ракетки;
  • виключно стійка до дії фізичних і хімічних факторів;
  • у висушеному стані зберігаються десятиліттями;
  • добре переносять низькі температури;
  • витримують заморожування (до -190°С);
  • при кип’ятінні гинуть через декілька годин;
  • стійкі до дезинфікуючих розчинів кислот і лугів.
  • головний фактор патогенності – екзотоксин (бутулотоксин);
  • найбільш сильний серед відомих токсинів (сильніше ціанистого калію, активніше нейротоксину гримучої змії);
  • поліпептид;
  • висока антигенна специфічність А, В, С1, С2, D, Е, F и G;
  • добре стійкий до дії низьких температур, зберігається і накопичується при заморожуванні;
  • стійкий до кислот, але швидко інактивується лугами і кип’ятінням.

Епідеміологія

    Спорові форми-резервуари
  • Ґрунт
  • Вода і мул
  • Кишківник риб, тварин, птахів
Джерело інфекції Ботулізм Ботулізм Ботулізм Ботулізм Ботулізм Ботулізм Ботулізм Ботулізм
    Характеристика заражених продуктів
  • при контамінації твердофазного продукту (ковбаса, копчене м’ясо, риба) можливе «гніздове» утворення токсину (захворюють не всі особи, що вживають);
  • накопичення токсину в продукті не призводить до зміни зовнішнього вигляду і органолептичних властивостей останнього;
  • «Бомбаж» консервів, запах і смак згірклого масла пов’язані звичайно з наявністю супутньої анаеробної флори, зокрема Cl.рerfringens.

Клініка

    Класифікація
  1. Харчовий ботулізм (виникає у разі вживання харчових продуктів, що містять накопичений ботулотоксин).
  2. Рановий ботулізм (розвивається у разі забруднення ґрунтом рани, в якій виникають умови для токсиноутворення).
  3. Ботулізм раннього детячого віку (переважно у дітей до 6 місяців, при інфікуванні спорами Сl. Botulinum, потрапляючи в кишківник, перетворюються на вегетативну форму і продукують токсин).
  4. Ботулізм нез’ясованої природи.
    За ступенем тяжкості
  • Легкий перебіг – ураження окорухових мязів.
  • Середнього ступеня – ураження глософарингеальної мускулатури.
  • Тяжкий перебіг – бульбарні розлади і дихальна недостатність.
  • інкубаційний період 8 год – 12 діб; (більш короткий інкубаційний період – більш тяжкий перебіг);
    • варіанти початку:
    • З картини гастроентериту з наступним, протягом декількох годин, долученням неврологічної симптоматики;
    • диспепсичний синдром відсутній, і на перший план від самого початку виступає ураження ЦНС.
  • міастенія, запаморочення
    • порушення зору
    • нечіткість
    • «сітка» перед очима
    • диплопія (двоїння)
    • «патологічна дальнозоркість»
  • парези окорухової мускулатури
    Ботулізм
    косоокість
    Ботулізм
    парез конвергенції
    Ботулізм
    мідріаз
    Ботулізм
    анізокорія
    Ботулізм
    птоз
    • парези глотково-язикових мязів (IX, X, XII пари черепних нервів):
    • гнусавість голосу, носовий відтінок, аж до дисфонії;
    • порушення ковтання, вдавлювання спочатку рідкою, а потім і твердою їжею аж до дисфагії;
    • м’яке піднебіння звисає, піднебінний рефлекс відсутній;
    • порушення мови аж до дизартрії;
    • парез лицьового нерву.
    • парез м’язів дихальної мускулатури:
    • відчуття нестачі повітря;
    • ціаноз губ;
    • тахіпное;
    • поверхневе дихання.
    • синдром ураження парасимпатичної нервової системи:
    • сухість шкірного покриву і слизових оболонок;
    • зниження слиновиділення;
    • парез кишківника;

    ПРОФІЛАКТИКА
  • підозрілі продукти підлягають вилученню і лабораторному контролю;
  • особи, що вживали, разом з хворими - медичному спостереженню протягом 10-12 днів;
  • внутрішньом'язове введення їм по 2000 МО антитоксичних протиботулінічних сироваток типів А, В і Е;
  • призначення ентеросорбентів.
У КНП "ВМКЛ №1" лікар-інфекціоністи можуть обстежити та встановити діагноз. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Згідно чинних нормативів такі пацієнти у м. Вінниця госпіталізуються у реанімаційне відділення Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

Цього року Україна вперше на національному рівні закупила сироватки, серед яких сироватка проти ботулізму. За інформацією, наданою МОЗ України 204 флакони ботулінічного антитоксину канадського виробництва розподілено між регіонами.

Будьте обачними!

Піклуйтесь про своє здоров'я разом з нами!